Tuesday, January 3, 2012

[Kemaskini] Samseng sabotaj kabel internet HUMMER

TANTA, 03 Januari - Setelah kejadian mengugut HUMMER dari sebuah kumpulan samseng 'Arab' selepas Asar, 31/12/2011, kumpulan samseng berkenaan mensabotaj pula kabel internet HUMMER petang semalam, 02/01/2011 pada jam 03:47 petang(waktu Mesir).
Lagi berita:

Kerja sabotaj itu mengakibatkan bekalan internet kepada pengguna-pengguna HUMMER terputus buat sementara waktu. Tambahan pula, homepage HUMMER tertukar dengan sendirinya kepada homepage yang tertera nama Adil Mohamad Ad-Dasuqi berserta nombor telefon tangannya. Lihat paparan di bawah:

Homepage Adil Mohamad Ad-Dasuqi
Sebaik internet putus, wartawan DHH segera menghubungi Mohamad As-Sokari bagi mendapatkan penjelasan ekoran talian internet terputus. Diikuti seorang lagi dari pengguna internet turut mengadu internet tidak dapat diakses.

Ketika dihubungi, Mohamad menjelaskan bahawa internet yang terputus itu ada kaitan dengan kerja sabotaj dari kumpulan samseng yang mengugutnya beberapa hari yang lepas. 

Menjawab pertanyaan modus operandi samseng yang terbabit, Mohamad berkata, salah satu kabel utama(main switch) yang menghubungkan jaringan internet dari syarikat HUMMER kepada semua pengguna telah ditukar kepada jaringan internet milik syarikat yang lain, iaitu Adil Mohamad Ad-Dasuqi yang bekerja sebagai pengendali internet kepada kumpulan samseng.

Mangsa(Mohamad) terus bergegas ke lokasi tiang elektrik yang menempatkan sambungan kabel utama syarikat HUMMER. Ternyata, Adil berada di situ, lalu disergah dan menghujaninya dengan pertanyaan.

Lokasi kedudukan tiang itu tidaklah jauh dari syarikat HUMMER. Sebagaimana dimaklumkan, ianya terletak berhampiran jalan(awal lorong masuk ke Bait Izzah Tengah dan restoran selera Tanta serta beberapa buah rumah mahasiswa-mahasiswi jurusan perubatan) menembusi ke awal Shouber.


Selepas disergah dan Adil tidak mampu menepis pertanyaan, pekerja kepada kumpulan samseng itu hanya meminta maaf kepada Mohamad As-Sokari, rakan kongsi kepada Muktaz yang mengendalikan syarikat internet 'HUMMER'.

Pengguna-pengguna internet syarikat HUMMER  dinasihatkan tidak menghubungi nombor telefon tangan Adil Mohamad Ad-Dasuqi bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.