Sunday, July 29, 2007

Erti Israel kepada saya

Luahan bekas Presiden Amerika terhadap Israel


> Semenjak mencapai kemerdekaan pada 1948, Israel mendapat tempat istimewa di hati rakyat Amerika dan dihati presiden-presiden Amerika. Pada setiap pentadbiran, presiden telah mengakui kepentingan pada negara Amerika.
George W.Bush
> Sudah lebih 40 tahun, Amerika & Israel telah bersahabat berasaskan kesefahaman yang satu dan memberi komitmen yang tinggi kepada prinsip-prinsip demokrasi. Pencarian berterusan kami kepada keamanan di Timur Tengah dimulai dengan ikatan dua negara ini yang tidak mungkin diputuskan.
Jimmy Carter

> Pembentukan Israel bukan sahaja isu politik, bahkan juga kepentingan moral. Ini adalah kepercayaan saya yang berpegangan dengan teguh. Kepercayaan ini dikongsi bersama majoriti besar penduduk Amerika. Membentuk Israel yang kuat dan selamat bukan sahaja menjadi matlamat Israel, tetapi juga menjadi matlamat Amerika Syarikat dan keseluruhan Negara-negara bebas.
Richard Nixon (1915-1994)

> Presiden Amerika menjadikan mereka yang mampu merubah padang pasir kepada sebuah taman. Sebagai idola orang-orang Israel telah menunjukkan kualiti-kualiti yang dipuja rakyat Amerika; semangat, patriotik, idealisma, dan keghairahan kepada kebebasan. Saya pernah melihatnya. Saya tahu dan saya percaya.

Dwight D.Eisen Hower (1890-1969)

> Pihak kami telah menyelamatkan sebilangan orang yahudi dari Eropah untuk kehidupan dan harapan baru dalam kelahiran semula Negara Israel. Seiring dengan orang-orang ini, saya berikan penghormatan dan mengucapkan selamat maju jaya.

Bill Clinton

> Amerika dan Israel berkongsi satu ikatan istimewa. Hubungan kami unik berbanding Negara-negara lain. Sepertimana Amerika, Israel adalah Negara yang berpegang kuat pada demokrasi, dan juga sebagai lubuk kebebasan. Penempatan ini kepada orang-orang yang pernah ditekan dan merana.

Ronal Regan (1911-2004)

> Di Israel, lelaki dan perempuan yang bebas setiap hari menunjukkan pengaruh semangat dan kepercayaan. Pada masa permulaan Israel ditubuhkan (1948), pengkritik-pengkritik mengatakan agama baru itu tidak akan bertahan lama. Sekarang, tiada lagi yang mempersoalkannya lagi. Israel adalah sebuah Negara demokrasi yang stabil di tengah-tengah kawasan yang tidak aman.

Gerald Ford (1913-2006)

> Komitmen saya terhadap keselamatan dan masa depan Israel adalah berasaskan moraliti dan juga minat secara peribadi. Peranan kami dalam menyokong Israel memberi kehormatan kepada budaya kami.

Lyndon B. Johnson (1908-1973)

> Masyarakat kami sememangnya dipengaruhi Nabi-nabi keturunan yahudi. Amerika dan Israel mempunyai persamaan dalam mencintai kebebasan manusia dan juga kepercayaan kepada cara hidup demokrasi.

John Fritzyerald Kennedy (1917-1963)

> Israel tidak ditubuhkan untuk lenyap, bahkan Israel akan hidup berterusan dan membangun. Ia seakan tempat permulaan harapan baru dan rumah kepada orang-orang yang berani. Israel sekali-kali tidak akan berpecah walaupun ditimpa kesusahan ataupun dilemahkan semangat atau dilekakan dengan kejayaan. Ia (Israel) menjadi tanda (kekuatan) demokrasi akan menjadi pedang (tanda) kebebasan.

Harry S.Truman

> Saya percaya dan yakin kepada Israel sebelum ia ditubuhkan. Saya tetap dan lagi percaya bahawa Israel mempunyai masa depan yang cerah. Ia bukan sebagai Negara biasa tetapi juga sebagai sumber idea atau inspirasi tamadun ini.


Tulisan asal dalam edisi bahasa inggeris, telah diterjemah oleh mahasiswa perubatan, Universiti Tanta ke dalam bahasa melayu bagi tujuan pameran.

Rujukan : "Mata Nasrallah"
Salleh Al-Hudaidi