Monday, July 9, 2012

Speaker Jemput Parlimen Bersidang


Speaker Parlimen

Speaker parlimen, Dr. Saad Al-Katatni menjemput kesemua anggota parlimen untuk bersidang hari ini bagi melaksanakan dekri Presiden yang mengembalikan fungsi parlimen setelahmana Mahkamh Tinggi Perlembagaan memutuskan pembatalan 1/3 ahli parlimen pada bulan lepas, sekaligus parlimen dibubarkan.

Selain itu, sebilangan ahli parlimen dari aliran liberal dan bebas mengumumkan mereka tidak akan hadir dalam sebarang persidangan parlimen malah tidak bersetuju pengembalian fungsi parlimen, dan mereka menganggapnya melanggar undang-undang.

Pada waktu yang sama, Perhimpunan Agung Mahkamah Tinggi Perlembagaan yang diketuai hakim Maher Al-Buhairi mengadakan pertemuan tergempar hari ini bagi meneliti segenap sudut perspektif perlembagaan mengenai pelawaan untuk parlimen bersidang ekoran ketetapan (dekri) yang dikeluarkan oleh Presiden.

Sumber:
09/07/2012, web berita Al-Jazeerah dan web berita Paltimes

Pertembungan Presiden Dengan Tentera


Salah seorang anggota Majlis Tertinggi Angkatan Tentera (SCAF) berkata, keputusan Presiden telah menimbulkan pertembungan antara Presiden yang dipilih rakyat dengan tentera dan kehakiman.

Mamduh Shahin, anggota SCAF dalam perbualan telefon dengan salah sebuah stesen berita satelit menyebutkan bahawa ketetapan Presiden Muhammad Morsi telah menimbulkan pertembungan antara Presiden dengan tentera, kuasa perundangan dan kehakiman, tetapi hal ini(pertembungan) berlaku terlalu awal bahkan tidak dijangka, menurut petikan laporan PALTIMES.
Presiden Mesir, Dr. Muhammad Morsi
Sebaik sahaja Presiden mendekrikan(memerintahkan/ قرار جمهوري) penarikan ketetapan nombor 350 tahun 2012 yang menganggap parlimen telah bubar dengan mengembalikan semula fungsi parlimen yang dipilih rakyat untuk kembali bersidang dan menjalankan autoriti yang diperuntukkan kepadanya berdasarkan perkara 33 kanun perlembagaan yang dikeluarkan pada 30 Mac 2011, SCAF segera mengadakan perjumpaan tergempar semalam bagi membincangkan ligitasi dekri Presiden, namun kenyataan Shahin ini adalah ulasan awal dari anggota SCAF berhubung dekri mengembalikan fungsi parlimen.

Nas ketetapan Presiden juga menetapkan diadakan pilihanraya parlimen seawal dalam tempoh 60 hari selepas tarikh dari persetujuan perlembagaan baru dan berakhir dengan penetapan perlembagaan baru bagi parlimen.

Sumber:
09/07/2012, web berita Paltimes dan 08/07/2012 , web berita Al-Jazeerah

Glosari

*dekri: perintah(undang-undang dan lain-lain) yang dibuat oleh pihak berkuasa, raja, pemerintah dan lain-lain. Contoh, قرار تشريعي bermaksud dekri perundangan.
*ligitasi: proses pembicaraan undang-undang di mahkamah