Sunday, April 15, 2012

Keterangan rasmi Suruhanjaya Pilihanraya Presiden 14 April 2012

39 hari lagi berbaki pilihanraya presiden
23 orang pencalonan
Keterangan rasmi Suruhanjaya Pilihanraya Presiden pada 14 April 2012


Suruhanjaya telah mengumumkan pada jam 07:30 malam ini bersamaan 14 April 2012 bahawa proses penelitian yang bermula pada sehari yang lalu serta merujuk kesemua dokumen yang dikemukakan bagi pencalonan jawatan Presiden Republik Arab Mesir berlangsung pada 23 dan 24 Mei 2012. Begitu juga, bantahan yang diterima dari sebilangan calon ke atas calon yang lain, suruhanjaya telah selesai menyingkirkan sepuluh pencalonan kerana tidak mencakupi syarat-syarat yang diperlukan dari sudut perundangan.

Setiausaha Agung suruhanjaya telah mengeluarkan peringatan kepada calon yang telah disingkirkan boleh membuat rayuan kepada suruhanjaya pada waktu yang telah ditetapkan.

Memetik dari IKHWAN ONLINE, sepuluh calon yang telah disingkirkan dalam senarai awal, وهم: خيرت الشاطر، وعمر سليمان، وأيمن نور، وحازم صلاح أبو إسماعيل، وممدوح قطب، وحسام خير الله، وأحمد عوض الصعيدي، ومرتضى منصور، وأشرف بارومة، وإبراهيم الغريب.

Sumber:
14/04/2012, web berita Safa.ps, sumber asal dari Suruhanjaya Pilihanraya Presiden Republik Arab Mesir dan web Ikhwan Online