Wednesday, August 1, 2012

RAKYAT PERLU CELIKKAN MATA DENGAN ISU 'GENOCIDE' ROHINGYA


Rakyat Malaysia digesa untuk mencelikkan mata melebarkan telinga terhadap isu 'genocide'(pembersihan/penghapusan etnik) yang melanda kaum Rohingya di Arakan. Sejak 3 Jun yang lalu selepas satu kontroversi gadis Burma yang dituduh dirogol oleh 3 lelaki Rohingya di Sittwe, Myanmar(Burma), walaupun tanpa bukti dan perbicaraan, puluhan ribu nyawa Rohingya telah melayang tanpa harga.

Mereka secara mendadak menerima lonjakan 'genocide' semula walaupun sebelumnya kelihatan mulai reda sejak sinar demokrasi dikatakan kian muncul di negeri Buddha tersebut. Mereka mengalami bentuk 'genocide' atau penghapusan jejak bangsa yang cukup dahsyat, dikepung, tiada muamalah jual beli dibenarkan, dibunuh oleh orang awam Buddha dengan lesen wewenang diberikan oleh tentera Burma serta aktiviti pemerkosaan yang cukup sadis.

Rakyat malaysia juga digesa menyokong tindakan pro-aktif  yang dijalankan oleh MAPIM (Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia) yang akan ke Myanmar hari ini, 1 Ogos 2012, menurut artikel yang ditulis semalam.

Presiden Burma
Menurut Setiausaha Agung MAPIM, Cikgu Haji Mohd Azmi Abdul Hamid, antara agenda pertemuan itu ialah untuk mendesak Presiden Thein Sein membenarkan misi kemanusiaan masuk ke Myanmar untuk membantu pelarian Rohingya tanpa gangguan ala barbarian seperti misi Mavi Marmara suatu ketika dahulu ke Palestin.

Mereka  juga akan berjumpa dengan pemimpin Liga Demokrasi Kebangsaan Aung San Suu Kyi bagi membincangkan isu yang sama memandangkan ikon demokrasi itu telah berkempen sekian lama isu kemanusiaan dan kebebasan. Lebih bermakna, MAPIM akan membawa surat daripada para sami Buddha di Alor Setar yang menolak keganasan dan kezaliman kerana ia bercanggah dengan semangat ajaran Buddha. Sebelum ini MAPIM dan Persatuan Ulama’ Kedah telah berjumpa dengan salah seorang Ketua Sami Buddha Malaysia iaitu Ketua Wad Nikhotaram En Ai Lap a/l Tim di Wad Buddha  di Alor Setar, Kedah dalam rangka memohon pemimpin agama itu mengadakan perbincangan bersama ketua-ketuanya yang lain mengenai isu penghapusan etnik Rohingya Muslim di Myanmar.

Sebenarnya Aung Syu Kyi telah dihubungi oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim melalui panggilan telefon sejurus selepas MAPIM mengutus surat untuk menggesa pemimpin itu bertindak atas isu 'genocide' ini.
__________________________________

Makluman terkini:


Memetik catatan dari halaman facebook MAPIM sebentar tadi, katanya, MAPIM berlepas hari ini ke Yangon, Myanmar. Misi kemanusiaan selama 3 hari di sana adalah untuk meninjau situasi terkini umat Islam Rohingya. 


Delegasi NGO Malaysia, MAPIM yang diketuai Cikgu Azmi akan berlepas dari LCCT pada jam 5 petang (waktu Malaysia). Sepanjang berada di Myanmar, MAPIM dan NGO negara asean yang lain akan bertemu dengan pemerintah Myanmar, pimpinan agama dan NGO tempat.

__________________________________

Sebelum itu, MAPIM telah menghantar surat kepada OIC, ASEAN, Setiausaha PBB, malah kepada Perdana Menteri Malaysia tetapi bagaikan anjing menyalak bukit...responnya tiada.

Malah yang menjadi kemarahan rakyat malaysia yang prihatin adalah apabila usul mengenai kezaliman ini dibawa oleh Dato’ Kamarudin Jaafar ke dalam parlimen ia ditolak mentah-mentah oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Datuk Seri Utama Pandikar Amin bin Haji Mulia atas alasan tidak penting dan tdak relevan. Adakah nyawa umat Islam di luar sana tidak penting sehingga berdiskusi pun dianggap membuang masa oleh kerajaan yang mengaku hebat di mata dunia Islam? Lebih menyedihkan, saat usul itu ditolak, telah 29 000 nyawa Rohingya melayang di Myanmar sejak 3 Jun 2012 yang lalu.

Perhatikan isu ini secara teliti. Bayangkan jika Semenanjung Gaza dikepung dan dibedil, sekurangnya mereka memiliki roket dan kerajaan HAMAS yang tegar menyerang balas. Rohingya tiada senapang malah tiada pedang pun untuk mempertahankan nyawa mereka. Mereka disembelih hidup-hidup.

Mereka tiada doa daripada umat Islam selazim yang diterima oleh pejuang Chechnya, Afghanistan dan Palestin. Mereka tiada pengenalan diri, kad identiti sehingga mereka dianggap tidak wujud dalam sejarah bangsa. Sekalipun rakyat patani dihimpit, mereka masih boleh bersekolah dan bebas ke bumi Malaysia, sedangkan Rohingya bakal menerima maut jika menyeberangi sungai sempadan ke Bangladesh.

Bersama kita doakan misi MAPIM ke sana serta menantikan kejayaan kapal pertama yang bakal mengangkut bantuan ke Arakan melalui jalan laut, Insya Allah.

Muhammad Nuruddin Bashah
MEDIA TERAS PERAK

0 comments: