RFC
:: giatkan penggunaan produk muslim ::

Monday, July 9, 2012

Pertembungan Presiden Dengan Tentera


Salah seorang anggota Majlis Tertinggi Angkatan Tentera (SCAF) berkata, keputusan Presiden telah menimbulkan pertembungan antara Presiden yang dipilih rakyat dengan tentera dan kehakiman.

Mamduh Shahin, anggota SCAF dalam perbualan telefon dengan salah sebuah stesen berita satelit menyebutkan bahawa ketetapan Presiden Muhammad Morsi telah menimbulkan pertembungan antara Presiden dengan tentera, kuasa perundangan dan kehakiman, tetapi hal ini(pertembungan) berlaku terlalu awal bahkan tidak dijangka, menurut petikan laporan PALTIMES.
Presiden Mesir, Dr. Muhammad Morsi
Sebaik sahaja Presiden mendekrikan(memerintahkan/ قرار جمهوري) penarikan ketetapan nombor 350 tahun 2012 yang menganggap parlimen telah bubar dengan mengembalikan semula fungsi parlimen yang dipilih rakyat untuk kembali bersidang dan menjalankan autoriti yang diperuntukkan kepadanya berdasarkan perkara 33 kanun perlembagaan yang dikeluarkan pada 30 Mac 2011, SCAF segera mengadakan perjumpaan tergempar semalam bagi membincangkan ligitasi dekri Presiden, namun kenyataan Shahin ini adalah ulasan awal dari anggota SCAF berhubung dekri mengembalikan fungsi parlimen.

Nas ketetapan Presiden juga menetapkan diadakan pilihanraya parlimen seawal dalam tempoh 60 hari selepas tarikh dari persetujuan perlembagaan baru dan berakhir dengan penetapan perlembagaan baru bagi parlimen.

Sumber:
09/07/2012, web berita Paltimes dan 08/07/2012 , web berita Al-Jazeerah

Glosari

*dekri: perintah(undang-undang dan lain-lain) yang dibuat oleh pihak berkuasa, raja, pemerintah dan lain-lain. Contoh, قرار تشريعي bermaksud dekri perundangan.
*ligitasi: proses pembicaraan undang-undang di mahkamah

0 comments: