RFC
:: giatkan penggunaan produk muslim ::

Saturday, May 2, 2009

No 2 couple


Firman Allah Taa'la : "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat(yang membawa kerosakan)."

Ayat 32, surah Al-Israa'

"Bestnya ada awek!".. "wei, awek hang comeii aa".."tu lahh, awek hang pun apa kurang..", "wei, klu ada awek ni, nak buat apa haa?", .. "alaa takkan buat tak tau".. "sekali-sekala bawa gi jalan-jalan, makan ka, minum ka, pi lah mana-mana pun" .. "tapi tak best aa".. "awat plak tak best, best pa ada awek" .. "setakat kuar makan-minum, mana mau" .. "ala kalau setakat ada pun tapi macam tak dak la".."tau takpa"..

Biasanya istilah couple adalah bagi mereka yang menjalinkan hubungan love(cinta) tanpa membabitkan perkahwinan. Meskipun mereka yang bercouple kerap kali mempertahankan bahawa hubungan mereka adalah untuk perkahwinan, namun secara sedar tegahan agama kerap mereka redah. Lebih sengsara lagi, akibat hubungan couple tanpa ikatan perkahwinan menyebabkan hadirnya anak-anak luar nikah. Walaupun ada mengatakan kami tidak melakukan perkara yang buruk, sekadar mengadakan hubungan cinta..ia tetap salah di sisi agama kerana ia menghampirkan diri kepada zina.

Di sini, penulis ingin menyampaikan pesanan kepada semua, termasuk diri penulis agar jauhkan diri daripada budaya ini, walaupun ia melambangkan kasih sayang tetapi hakikatnya ia adalah buruk. Jangan gunakan istilah kasih sayang dalam sesuatu yang memberikan keburukan.

Cubalah renung sedalam-dalamnya peringatan ayat di atas. Khususnya penuntut ilmu, sebelum tiba masa mengikat tali perkahwinan..masih terlalu banyak perkara dan kajian yang perlu diselesaikan. Bagaimana mahu membina rumahtangga yang hebat sekiranya, kita asyik memikirkan hendak berkahwin tanpa mendahului isi-isi(ilmu yang utama, termasuk pengamalan) yang akan menghiasi rumahtangga termasuklah diri kita sendiri.

Yakinlah bahawa, jika diri kita sibuk dengan ilmu dan memang itu tujuan kita menuntut ilmu, kita tidak akan mudah terpedaya dengan ikutan hati yang sentiasa terdorong untuk ber'couple'.


Mesej YM untuk mana-mana lelaki : "Lelaki Soleh bagaikan mutiara indah berkilau nan mempersona. Keperibadiannya dihiasi dengan ketulusan, keinsafan, dan kesabaran, kedudukanya juga dimuliakan oleh Allah sebagai Khalifah. Lantaran mereka mempunyai peranan dalam menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran. Mindanya yang kreatif, hati nuraninya yang suci bersih serta budi pekertinya yang luhur mampu menunduk serta menewaskan hasutan nafsu dan tipu daya syaitan yg sentiasa menghasut ke arah kehancuran dan kesesatan. Al-quran dan sunnah Rasul sentiasa tersemat dihatinya sebagai pelita kehidupan dan pegangan dalam mengharapkan keredhaan Allah SWT."


0 comments: