Monday, August 13, 2012

Mursi Presiden sebenar hari ini - Abul Futuh

Dr. Abdul Mun'im

KAHERAH, 12 Ogos - "Hari ini, kuasa pemerintah memang betul-betul berpindah kepada Presiden yang dipilih rakyat," demikian ulasan Dr. Abdul Mun'im Abul Futuh, bekas calon pemilihan Presiden Republik Arab Mesir. 

Tambah beliau lagi menerusi jaringan sosial 'TWITTER', "kehendak revolusi sentiasa dituruti..dan pertempuran kami akan datang adalah dengan perlembagaan yang menjamin hak-hak rakyat ini meskipun sesiapa sahaja yang memerintah."

Beliau mengulas sedemikian setelahmana Presiden Mesir, Dr. Muhammad Mursi menetapkan keputusan memindahkan (memecat) Panglima Tentera, Muhammad Hussien Tantawi kepada pesara dan melantiknya sebagai penasihat Presiden. Begitu juga Ketua Turus Angkatan Tentera Mesir, Al-Fariq Sami Anan juga dipindahkan kepada pesara, kemudian dilantik sebagai penasihat.
SHOROUK: Menteri Pertahanan Mesir yang baru mengangkat sumpah
Memetik dari halaman facebook penulis, hakim Mahmoud Mahmoud Muhammad Makki telah mengangkat sumpah di hadapan Presiden Mesir setelah ditabalkan sebagai Naib Presiden Republik Arab Mesir. Begitu juga, Al-Fariq Al-Awwal Abdul Fattah Khalil As-Sisi mengangkat sumpah sebagai Panglima Umum Angkatan Tentera Mesir dan selaku Menteri Pertahanan Mesir bagi menggantikan Panglima Tentera Mesir, Hussien At-Tantawi. Manakala, jawatan Ketua Turus Angkatan Tentera Mesir digantikan Al-Fariq Sidqi Sobhi.
Tambahan dari berita lain, Presiden Republik Arab Mesir, Dr. Muhammad Mursi telah mengeluarkan satu ketetapan bagi membatalkan pengumuman 'Perlembagaan Lengkap' yang dikeluarkan oleh Majlis Angkatan Tertinggi Tentera menjelang pilihanraya (pemilihan) Presiden peringkat ulangan baru-baru ini.


Seperti yang dimaklumi, Dr. Abdul Mun'im adalah bekas pimpinan Ikhwan Muslimin dan bekas salah seorang anggota Maktab Irshad Ikhwan. Namun beliau digugurkan keanggotaannya disebabkan beliau membuat pengumunan akan sertai pemilihan Presiden Mesir. Pada ketika itu, Ikhwan Muslimin tidak berhasrat untuk mengintai jawatan Presiden dan memutuskan mana-mana anggotanya yang bertindak mencalonkan diri ke dalam pemilihan Presiden akan dipecat. Dari sudut lain kerana ia melanggar keputusan 'syura' Ikhwan. Pun begitu, pencalonan Dr. Mursi adalah disebabkan faktor pergolakan politik yang tidak stabil ekoran ancaman sengit dari saki-baki pemerintah yang lalu (fulul) dan kuasa mahkamah yang menghadang kenaikan As-Shattir. 

Sumber utama:
12/08/2012, web berita Paltimes, web berita Shorouk dan pesanan ringkas Rnn