Wednesday, May 2, 2007

Palestin: Jualan langsung, dilelong tanpa sedar?

Peta gambarajah: Palestin tahun 1946
Peratus populasi penduduk di Palestin antara yahudi dan masyarakat Palestin.

Road Map @ pelan damai tajaan barat menjadi token berlangsungnya lelongan tanah Palestin. Rejim haram Israel serta sekutunya riang gembira apabila lelongan tanah di Palestin amat mudah, tanpa perlu menetap harga. Sikit demi sedikit bangunan-bangunan yang didiami masyarakat Palestin yang diibaratkan seperti bukit-bukau digondol dan ditarah tanpa halangan. Amat menyedihkan umat Islam di Palestin memerlukan segala prasarana untuk hidup seperti masyarakat di lain Negara, namun tiada bantuan yang mampu memenuhi keperluan mereka. Jika mahukan peluru dan bom amat mudah, rejim haram Israel tanpa segan-silu memberinya.

Kerajaan Campuran Palestin yang baru ditubuhkan tidak diperuntukkan bantuan kewangan yang sewajarnya biarpun penubuhan tersebut adalah mengikut sistem demokrasi yang 'bersih', namun pimpinan Kerajaan ini mengambil inisiatif supaya berusaha untuk menyelamatkan Palestin. Jika dibandingkan Kerajaan Palestin sebelum ini menerima peruntukan kewangan yang cukup tinggi berjumlah ratusan juta dolar tahunan tetapi tidak mampu memberikan keamanan di Palestin, malah tanah-tanah Palestin juga terhakis dengan mudah. Kenapa?

Dalam catatan ini, penulis tidak bercadang menghuraikan secara mendalam tentang perjanjian-perjanjian damai tajaan barat antara Israel-Palestin.

Secara ringkas peta yang tertera akan membantu pembaca memahami catatan ini.
Peta di sebelah menunjukkan peratusan pembahagian
kawasan yang dikuasai oleh setiap pihak di Palestin
pada tahun 1946

Antara perjanjian damai tajaan barat (Palestin-Israel)

1. Camp David Accords
2. Madrid Conference
3. Oslo Accords
4. Hebron Agreement
5. Wyve River Memorandum
6. Sharm e-l-Sheikh Memorandum
7. Camp David 2000 Summit
8. Taba Summit
9. Road Map for Peace

Kesan perjanjian tersebut telah mengubah topografi Palestin dan memudahkan lelongan tanah di Palestin, siapa yang bertanggungjawab mengembalikan semua ini kepada penduduk Palestin khususnya umat Islam.

Peta gambarajah: Perancangan pembahagian wilayah di Palestin
pada tahun 1947. Kawasan yang berwarna kuning masih dimiliki
masyarakat arab Palestin(majoriti umat Islam), manakala
yang berwarna jingga merupakan kawasan yang dikuasai yahudi-Israel
melalui rampasan, pembunuhan dan kekejaman. Tahun 2007, kawasan
berwarna kuning telah mengecil hasil perluasan kawasan secara kejam yang dilakukan yahudi-Israel.

Peta di atas adalah perancangan pembahagian pada tahun 1947 yang dilakukan oleh United Nation @ PBB supaya yahudi-Israel mendapat hak yang tidak sewajarnya. Tindakan seterusnya Israel akan memaksa HAMAS yang mengetuai Kerajaan Campuran Palestin supaya 'mengiktiraf kewujudan Negara Israel', bermakna sekarang proses Israel adalah mendapatkan geran tanah(istilah yang lebih mudah di fahami) secara mutlak iaitu matlamat menghalalkan cara dengan merampas tanah Palestin terlebih dahulu dan membunuh penduduk Palestin.

Pembinaan tembok pemisah antara kawasan juga merupakan tindakan yahudi-Israel yang tidak bermaruah, kebetulan U.S di Iraq juga meniru pembinaan tembok tersebut yang bertujuan mengekang keganasan. Siapa yang mengganas sebenarnya?

Bagaimana pendirian pembaca sekalian? Apakah tindakan kita untuk membantu selamatkan umat Islam dan Palestin dari cengkaman yahudi-Israel. Bila tuan tanah yang bersikap tiada pendirian berkata, 'jika kita bersendirian yang mempertahankan Palestin amat mustahil semua ini dapat diselamatkan tetapi kalau kita serah tanah ini secara terhormat, kita semua akan lebih selamat'. Tetapi lain pula tuan tanah yang berpendirian tegas mengikut tuntutan syariat Islam, dia akan berkata 'Kita tidak akan serahkan semua ini, kita akan berjuang hingga ke titisan darah terakhir..ada dua harapan kita, sama ada menang atau syahid'.

Sekian.

'Merindui janjiNya,mengintai syahid'