Sunday, April 22, 2012

[Ringkasan] Pemerintahan Mesir yang baru tidak akan membiarkan Palestin begitu sahaja

Calon dari Ikhwan Muslimin dan Parti Hurriyah Wal-Adalah, Muhammad Morsey menyatakan bahawa pemerintahan Mesir yang baru tidak akan membiarkan begitu sahaja Palestin yang dirundung sekatan zionis dan penjajahannya. Sebagai seorang Presiden Mesir, tidak boleh tunduk kepada dasar yang telah ditentukan oleh pihak luar.


Pendirian terhadap Tantawi

Muhammad Morsey
Presiden Parti Hurriyah Wal-Adalah
Berhubung pendiriannya terhadap Panglima Marshal Tantawi sama ada di pilih menjadi Menteri Pertahanan dalam kerajaan akan datang, kata beliau, "Sebaik sahaja terlantik menjadi Presiden Republik Arab yang dipilih oleh rakyat Mesir untuk membentuk kerajaan, jalan perbincangan merupakan satu mekanisme yang menjadi penyelarasan dan kerjasama bagi memilih Menteri-menteri dalam portfolio yang sesuai, dan Majlis Tertinggi Angkatan Tentera merupakan pihak yang layak untuk berbincang memilih Menteri Pertahanan, namun bukannya dengan cara penentuan."

Antara petikan ucapan beliau

Petikan dari kata-kata beliau,"wujudnya pemerintah adalah dari pilihan masyarakat dalam pilihanraya parlimen, shura dan begitu juga pilihanraya Presiden, juga dalam rombakan perlembagaan, semua ini adalah kali pertama dalam sejarah Mesir tanpa ditentukan oleh satu-satu pihak, " nyata beliau lagi, "Mesir akan membangun dengan kebangkitan yang besar malah kebangkitan ini turut seiring dengan kebangkitan saudara-saudaranya dari Negara-negara Arab yang lain."

Sumber:
21/04/2012, web berita Safa.ps

Syria selalu di hati

Semasa jejari tangan galak berjalan-jalan di ruang sosial popular FACEBOOK, saya terbaca satu kiriman dari kumpulan 'Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria' yang menyebut:

Doa kita bersama mereka
Setelah hampir masuk tahun yang kedua kebangkitan rakyat di Syria, umat Islam semakin melupakan mereka. Jika dahulu mereka akan sentiasa berada di dalam doa dan qunut nazilah kita, tetapi kini mereka semakin dilupakan.

Kita sangka bahawa keamanan yang kita kecapi sekarang merupakan nikmat kebahagiaan segala-galanya, sehingga kita melupakan mereka. Namun kita lupa, sebenarnya merekalah yang berbahagia kerana syahid sentiasa menanti di penghujung kehidupan mereka.

Jangan pernah lupa mereka di dalam titipan doa kita. Semoga Allah memberi kemenangan kepada rakyat Syria. Insya-Allah.

Isu yang sama, pada hari Khamis yang lalu melalui kiriman أحمد الديري, saya melihat satu kiriman gambar. Ternyata membangkitkan rasa sedih dan menyayat hati. Kiriman itu mempersoalkan:

Adakah kita masih ingat kanak-kanak ini sebaik sahaja gambar disiarkan?

Tangisannya adalah harapan, namun .. 
Kanak-kanak perempuan ini menyampaikan mesejnya kepada seluruh bangsa Arab. Kata kanak-kanak itu:

"Wahai Arab, terima kasih, kamu semua terlalu lambat, aku tidak lagi mengharap kasih sayang kamu semua, aku telah pergi menghadap tuhan sekalian alam, Dialah sebaik-baik yang mengasihani."

Lagi menyayat hati, kiriman klip video YOUTUBE dari seorang sahabat 'Ariep Algreeqi' yang terpapar seperti di bawah sungguh menandakan manusia yang melakukannya tidak berperikemanusiaan.