Saturday, March 14, 2015

HAMAS BUKAN PENGGANAS

"HAMAS (Gerakan Perjuangan Islam) bukan pengganas bahkan ia merupakan sebuah kelompok penentang yang melawan kejahatan, sememangnya HAMAS berhak dilindungi oleh dunia," Petikan kata-kata Father Manuel Musallam, bekas Paderi Gereja Katolik di Gaza yang mengulas tindakan Mahkamah Mesir menyifatkan HAMAS sebuah pertubuhan pengganas. 

Beliau merupakan salah seorang anggota Badan Pertubuhan Islam-Masehi Selamatkan Al-Quds dan Hak Suci.

Dalam wawancara tersebut beliau menyebutkan bahawa Negara-negara Arablah yang melakukan sekatan ke atas Semenanjung Gaza. Pemimpin-pemimpinnya mesti dibicarakan di atas jenayah yang dilakukan sebelum mengemukakan pemimpin Israel ke Mahkamah Antarabangsa.

Untuk lebih lanjut, ikuti wawancara beliau dengan AL-JAZEERAH.

Nota kaki:
1. Semasa pemerintahan Presiden Dr Muhammad Mursi, sempadan Rafah yang menghubungkan tanah Mesir dengan Palestin menjadi laluan penting kepada pertubuhan-pertubuhan kemanusiaan dari seluruh dunia datang untuk membantu rakyat Gaza. Boleh dikatakan, hampir 30 buah pertubuhan-pertubuhan kemanusiaan ke Gaza setiap bulan pada waktu itu.
2. Selepas PENGGULINGAN KUASA/RAMPASAN KUASA, hanya beberapa kali sahaja badan pertubuhan kemanusiaan dapat memasuki Gaza dalam tempoh masa satu bulan tetapi bergantung kepada pengoperasian di sempadan Rafah sama ada dibuka ataupun sebaliknya.
3. Satu-satunya laluan bagi rakyat Palestin di Gaza untuk bertemu dunia luar adalah melalui SEMPADAN RAFAH MESIR setelahmana laluan laut dan udara dikekang oleh rejim zionis. Manakala, perlintasan Erez di sebelah utara bergantung kepada budi bicara penjajah.