Monday, July 15, 2013

IKHWAN BARISAN PERTAHANAN TERAKHIR REVOLUSI?

Sebagaimana ungkapan kata-kata Dr.Abdullah Al-Ash'al bekas calon Presiden, "Ikhwan Muslimin adalah barisan pertahanan terakhir kepada survival Revolusi 25 Januari yang telah berjaya menggulingkan Mubarak."

Pada ketika itu, calon-calon Presiden paling menonjol adalah sekutu kepada El-Baradei iaitu Hamdain Sobahi dan Amru Moussa. Manakala wajah bekas pemerintahan Mubarak adalah Ahmad Shafiq.

Apabila dilihat situasi sekarang, ungkapan Dr.Abdullah itu seolah-olah tepat kerana:

1. ElBaradei, Amru Moussa, dan Hamdain Sobahi berada dalam sebuah kelompok ataupun 'team' yang turut dianggotai bekas-bekas pemerintahan Mubarak malah mereka seiringan bersama menghentam dan mencabuli demokrasi. Apa lagi boleh diharapkan jika beginilah sikap mereka?

2. Pemuda-pemuda yang kononnya ditonjolkan membawa watak 'revolusioner' juga seangkatan dengan 'team' ElBaradei. Pada ketika itu mereka bersabung nyawa mengerahkan kempen 'KAAZEBOON' sebagai menempelak tindakan tentera yang menyerang penunjuk perasaan. Namun hari ini, apabila timbulnya pembunuhan beramai-ramai di hadapan HQ Pengawal Republik, mereka diam membisu tanpa menentang. Begitukah prinsip 'revolusioner' jika dapat duduk di hadapan Presiden sementara yang dilantik secara merampas kuasa, mereka diam membisu?