Sunday, January 15, 2012

Sambutan penubuhan DPMT tahun ke-20

الاءنطلاقة للبيت الطلبة الماليزيين بطنطا
 ل 20 عام

      15 Januari 1992 merupakan detik sejarah bermulanya kesatuan mahasiswa Malaysia di Tanta. Mendasari kegemilangan khilafah islamiyah, Dpm Tanta menjadi sayap yang melebarkan perjuangan PMRAM.

[copy DPMT] Kami di Barisan Kepimpinan Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta(Dpm Tanta) ingin menjemput kepada seluruh warga Tanta(Ikhwah & Akhawat) untuk sama-sama menghadiri Solat Hajat Perdana sempena ulangtahun ke-20 DPMT yang telah ditubuhkan sejak 1992 lagi. Lestarikan Ukhuwwah kita.

Semoga Allah merahmati dan memberkati wadah ini, tidak lain dan tidak bukan demi untuk memperjuangkan kalimahNya serta menyatukan permata-permata Malaysia di Tanta secara khusus, dan umumnya di Mesir melalui persatuan induk, PMRAM. Moga abna' alharakah ini tetap tabah, utuh dan yang paling penting niat yang ikhlas sepanjang melewati jalan juang ini.

الله أكبر ولله الحمد..حسبي الله ونعم الوكيل
لا حرية فوق حرية الله

Samseng curi enam 'router' HUMMER

TANTA, 15 Disember - Syarikat pembekal internet 'HUMMER' tidak putus-putus menerima aduan dari pelanggannya disebabkan bekalan internet di lorong salam tergendala. 

Merujuk kepada daftar pelanggan HUMMER, mahasiswa-mahasiswi Malaysia antara pelanggan internet di lorong salam berada di bahagian deretan rumah-rumah yang menempatkan pejabat PCT dan restoran HAITA.

Kejadian terbabit, Mohamad As-Sokari, salah seorang rakan kongsi HUMMER berkata, bekalan internet yang terputus ini diketahui selepas para pelanggan tidak putus-putus menghubunginya.

Kata Mohamad yang ditemui wartawan DHH semalam(14/01/2012), "saya letihlah, samseng curi enam router HUMMER di lorong salam(أنا تعبان .. ده بلطجي يسرق ست روتر بتعنا من شارع السلام)".

Router, sekadar gambar hiasan.
*router: penghala

Mohamad dalam keadaan sugul menceritakan, kumpulan samseng mencuri enam router yang menghubungkan kabel-kabel internet milik syarikatnya yang dipasang pada setiap elektrik lorong salam. Jelas Mohamad, kejadian ini berlaku sekitar jam 8 - 9 malam pada 13 Januari.

"Baru sebentar tadi, jam 07:55 malam, saya jumpa dengan kumpulan samseng tu di lorong salam, memang mereka mengaku curi..mereka cakap akan pulangkan semula router kepada saya tetapi sampai sekarang pun belum bagi lagi," ujar Mohamad.

Sebelum ini, kumpulan samseng berkenaan telah memberi amaran kepada HUMMER agar tidak lagi membekalkan internet di lorong sebelah(Bait Izzah, Selera Tanta dan rumah-rumah siswa-siswi Malaysia) sehingga ke awal shouber tetapi di lorong salam, samseng telah memberitahu HUMMER bahawa mereka hanya mahu membekalkan internet di deretan rumah-rumah yang berjiranan dengan restoran U-Cafe di sepanjang lorong tanpa menyentuh deretan rumah yang berada di kedudukan setentang. HUMMER turut diancam jika samseng ternampak kabel internet HUMMER berada di deretan U-Cafe dan sepanjang lorong.

"Mereka ni pening kot ambil ubat apa-apa, dulu cakap lain, tak mau ganggu deretan sebelah ni(yang menempatkan pejabat PCT, HAITA dan rumah-rumah siswa siswi Malaysia) tapi sekarang ni lain pulak yang berlaku," getus Mohamad.