Monday, June 11, 2012

Kata mereka mengenai pilihanraya di Mesir

Kanan, Dr Azmi Bishara dan kiri, George Galloway

Dr. Azmi Bishara, bekas ahli parlimen Knesset(parlimen Israel) yang mewakili Parti Balad(parti Palestin dalam garisan 1948). Beliau merupakan penduduk Palestin yang berada dalam jajahan 1948 dan seringkali muncul di siaran-siaran berita sebagai pengulas dan menganalisis isu-isu semasa Palestin. Juga kerap kali mengkritik dasar Pemerintah Palestin Ramallah serta pernah diugut oleh Israel bagi menggugurkan kerakyatan Israel.

Petikan dari kata-kata beliau, "sudah pastilah tidak boleh nak menyamakan Ikhwan(merujuk kepada Ikhwan Muslimin) dengan saki-baki bekas pemerintah yang lalu(الفلول) kerana adanya perbezaan antara pengislahan yang telah digariskan oleh Ikhwan dengan Ahmad Shafiq yang sememangnya tidak diterima."

George Galloway, bekas ahli parlimen Britain dan beliau dikenali dengan anti peperangan dan penyokong terkuat kepada isu Palestin. Semasa beliau dapat masuk ke Semenanjung Gaza pada satu masa dahulu bagi misi mematahkan sekatan Israel, beliau pernah berkata, 'today we all HAMAS'.

Petikan dari kata-kata beliau, "selamatkanlah Mesir dari orang Mubarak."


Sumber: pautan facebook